Pay sahipleri yapılarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılmış firmalara tespit ettirebilirler. Bu süreç içerisinde herhangi bir çoğunluk aranmaz, maliklerden birinin başvurusu yeterlidir.
Yapılan tespit sonrasında riskli olduğu belirlenen yapılar lisanslı firma tarafından raporlar halinde Bakanlığa bildirilir. Raporlar Bakanlık tarafından incelenir.
Tapu müdürlüklerince tapu kayıtlarına işlenmek üzere tebligatlar yapılır , bu arada 15 günlük itiraz süreci tanınır, bu süre ardından 60 günden az olmamak kaydı ile belirlenen süre içerisinde yapının yıktırılması gerektiği de belirtilir.
Yöneticinin, denetçinin veya maliklerin üçte birinin istemi üzerine noter vasıtası ile yapılacak tebligat ile kat malikleri kurulu toplantıya çağrılır. Bu toplantıda yürütülecek uygulamalar konusunda bütün maliklerce oy birliği ile anlaşma sağlanamaması halinde riskli yapının değer SPK kayıtlı olarak faaliyet gösteren lisanslı değerleme kuruluşlarına tespit ettirilir ve bu değer gözetilerek oy birliği ile anlaşmaya çalışılır, anlaşma sağlanamaması durumunda yapılacak uygulamaya hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir. Bu karar tutanağa bağlanır. Karar katılmayan malik mevcut ise bu maliklere noter vasıtası ile tebliğ edilir. 15 gün içerisinde bu kararın kabul edilmemesi halinde bağımsız bölümlerine ilişkin arsa paylarının Bakanlıkça tespit edilecek rayiç bedelden az olmamak üzere anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık arttırma usulüyle satılacağı, bu suretle paydaşlara satış gerçekleştirilemediği takdirde Bakanlık tarafından bedelleri ödenerek tapuda hazine adına tescil edilir.